ОУ Христо Ботев – училище с традиции и бъдеще

 Измина още една учебна година. Както всяка, и тази имаше своите трудности и предизвикателства. Освен тях обаче учебната 2016/2017 година донесе на нашето училище немалко поводи за удовлетворение от работата, моменти на радост и гордост.

                ОУ „Христо Ботев” – гр. Раковски е едно от големите училища в Община Раковски. В него учат над 500 ученици. Колективът ни е сплотен, което прави работата ни ползотворна и успешна. Хубаво е, че освен учители с дългогодишен стаж в училището ни намират своето призвание много нови и млади колеги, които с ентусиазъм и енергия градят своя професионален път.

                ОУ „Христо Ботев” – гр. Раковски има своята над 150-годишна история, но то уверено гледа към бъдещето, защото неговите ученици учат, спортуват, творят в една мотивираща и подкрепяща среда и ни радват с постиженията си.

                Всичко, което деца и  учители заедно правят за своето училище, може да бъде видяно на сайта на училището  – http://oubotev.bg/, пълен с разнообразна и интересна информация.

                По-важното ще Ви представим обобщено.

                Първото голямо признание, което училището ни получи тази учебна година, е сертификатът, който се дава за качество за цялостно изпълнение на проект по Еразъм+. На 07.12.2016г. на официална церемония по награждаване на отличените проекти г-н Диян Стаматов – зам.-министър на МОН и г-жа Т. Калканова – изпълнителен директор на Център за развитие на човешките ресурси връчиха престижната награда на нашите колежки Милена Лесова и Моника Даржалиева-Косова.

                Новата 2017 г. ни донесе други моменти на радост. Училището ни бе поканено да представи дейността на педагогическия колектив за обучение и възпитание на учениците на III-та регионална конференция на началните учители от област Пловдив „Училището – място за деца”, в която участваха 51 училища. За целта бе подготвен 30-минутен филм, озаглавен „Приказка за едно голямо училище в едно малко градче”, който увлекателно разказва за големите моменти в живота на малките ученици.

                Месец май е един от най-напрегнатите във всяко училище. Тогава се провежда Национално външно оценяване в IV и в VII клас. Горди сме с представянето на нашите ученици. От 154 училища в област Пловдив, участвали в НВО – IV клас, нашето училище е на 72 място по среден успех, а от 140 училища, участвали на НВО – VII клас, сме на 45 позиция. Няма как да не сме удовлетворени и от факта, че в Община Раковски заемаме челното място. Учениците ни, знаейки, че НВО е тяхно право и отговорност, на 100% се явяват на изпитите, като показват по този начин доверието си в своите учители за подготовката, която са получили.

Училището не е само уроци, то е и творчество, и спорт. ОУ „Христо Ботев“ – гр. Раковски дава възможност на учениците си да разгърнат спортните си таланти, да пеят и да рисуват. Заслужено признание е поканата на РУО – гр. Пловдив, творби на наши възпитаници да бъдат изложени в сградата на РУО. Учителите ни по изобразително изкуство взеха участие в Регионален педагогически форум „Педагогически решения за оптимизиране на учебната работа в часовете по изкуства“, проведен на 16.06.2017 г. в град Пловдив.

Спортните ни успехи са поредното доказателство, че децата ни търсят изява в различни поприща.  Отборът по баскетбол на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Раковски, единствен от област Пловдив, взе участие на републиканско състезание „Ученически игри 2016/2017“, на което зае почетното 6-то място. Шести сме сред училищните баскетболни отбори в България. Как да не се гордеем!

Въпреки че учебната година приключи, учителите продължават своята работа. Наши представители присъстваха на XII-те Национални педагогически четения на началните учители „Моето педагогическо ежедневие“ в град Ловеч в края на месец юни 2017 година.

Много са изявите ни – нашите ученици успешно се представиха на различни олимпиади и състезания – олимпиади по математика, български език и литература, физика и астрономия, история и цивилизация, география и икономика, състезание „Знам и мога“ за ІV клас, музикална игра „Ключът на музиката“, като не само са класираха на областен кръг, но някои показаха отлични резултати и заеха призови места.

Да не пропуснем и състезанията по английски език – „Spelling Bee“ и „Hippo“ – отново с много добро представяне. Не по-малко успешни са и участията ни на общинските състезания „Защита при бедствия и аварии“ и „Млад огнеборец“, като на второто се класирахме на областен етап, където с щафетата заехме почетното 2-ро място.

Последната голяма награда, която е признание и за качеството на образованието в Община Раковски, е с дата 27.06.2017 г. След като през 2016 г. г-жа Алексиева, директор на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Раковски, получи почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН за цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на българското образованието, РУО – гр. Пловдив връчи на Директора ни своята награда с грамота за висок професионализъм и всеотдайност в педагогическата дейност и за постигнати значими резултати в процеса на обучението, възпитанието и социализацията на децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование на област Пловдив.

Трогната от високата оценка, пред колектива на ОУ „Христо Ботев“ г-жа Алексиева сподели, че това е заслужено възнаграждение за труда и всеотдайността на целия педагогически екип, като благодари на колегите си за подкрепата.

Заедно можем много. Постигнатото ни прави отговорни пред учениците ни, пред родителите, пред жителите на нашата община. Уверени сме, че ОУ „Христо Ботев“ е готово да посрещне предизвикателствата на времето със знания, упоритост и дръзновение.