Среща по повод превенция на битовата престъпност

Среща по превенция на битовата престъпност

Работната среща по сигурността, която за втори път през тази година се свиква в Областна администрация Пловдив, беше в отговор на постъпилото предложение от Районния прокурор Гергана Мутафова за предприемане на конкретни действия и мерки за справяне с проблема с битова престъпност.

На проведената среща Община Раковски беше определена като безспорно добрата практика в тази насока. Първите стъпки който Кмета на Община Раковски – Павел Гуджеров е предприел като сформиране на звено за общинска охрана в партньорство с частна охранителна фирма от една страна и работа в отлично партньорство с органите на полицията. На срещата стана дума и за добре планираните и проведени акции за проверка за непълнолетни лица в нощни клубове и конфискацията на над 10 каруци и инвентар с който са извършени престъпления.

От своя страна Кмета Гуджеров обърна внимание на директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Христо Разсолков, че за да бъде борбата с битовата престъпност ефективна трябва да бъдат запълнени незаетите щатни бройки в Районите управления на полицията по общини с помощта, на което ще могат да бъдат сформирани смесени патрули от полиция и общинска охрана. Гуджеров отправи искане към народните представители и областния управител „След, като всички гледате на общинските бюджети като на панацея и отговор на всички въпроси, като видео наблюдение, като общинска охрана и т.н. вземете мерки те да бъдат увеличени и да получаваме целева субсидия именно за тези дейности“.

Гуджеров отбеляза, че Община Раковски гледа на „сигурността“, във всичките и аспекти било то като природни бедствия, битова престъпност, безопасност по улиците и училищата като на първостепенен приоритет „Не е случаен факта, че като заместник-кмет на Община Раковски е назначен и г-н Романов, който е бивш разследващ полицай с над 10 годишен опит в системата на МВР.“

На срещата присъстваха и зам.-окръжният прокурор Галин Гавраилов, директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Христо Разсолков, зам.-директорът Георги Георгиев, началници на районни управления при ОДМВР-Пловдив, на ДАНС, депутати от различни парламентарни групи и кметове на общините в областта.

Беше направен актуален анализ на криминогенната обстановка в малките, отдалечени и слабонаселени места в областта. Старши комисар Христо Разсолков отчете 100% ръст на разкриваемостта на престъпленията през първите месеци на тази година, като направи сравнение с 2015 г., когато разкритите престъпления са били 300, а от началото на 2016 година са 630.

Отчетено беше и оптимизаране наситеността с полицейски служители в малките и отдалечени райони чрез реорганизация на личния състав на базата на интерактивна карта на престъпността, която се актуализира всеки месец.

Повече за проведената среща може да прочетете тук.