Презентация „Животът е безценен, не го заменяй с дрога!“ в училищата на община Раковски

Презентация и беседа на тема „Животът е безценен, не го заменяй с дрога!“ относно вредата от употребата на алкохол, тютюнопушене и употреба на наркотици се проведе със седмокласниците от ОУ” Хр.Ботев”. Срещата бе с активисти на Сдружение „Рето- Надежда“ и е част от кампанията на Община Раковски “ Седмица на здравето”.

Основната цел на Сдружение „Рето- Надежда“ е подпомагане на физическата и социална интеграция, чрез оказване на безвъзмездна морална, материална и духовна помощ на хора, намиращи се в неравностойно социално положение, предимно токсикомани и наркомани, според индивидуалната нужда на човека. Всички членове са доброволци и предимно бивши наркозависими.

„Най-уязвимите групи са 2-13 годишните. Това наблюдавам през последните години,защото ходим по училищата и общуваме с децата в определени часове, посветени на темата наркотиците. Ние им разказваме какъв е животът с дрога, защото много от нас са преминали през това и можем да разкажем от първо лице. Възрастовата граница на лицата, които ползват наркотици много падна.

Децата в тази възраст не търсят помощ. Те искат да живеят, да ходят, да обикалят. Обаче се стига до грешките с пробването на наркотични вещества. Виждал съм по училищата много деца, които имат проблем, но не го осъзнават. И аз не съм осъзнавал, че имам проблем с дрогата, когато тя беше такъв. Приемал съм я като удоволствие. Но идва момент, в който почват да умират твои приятели или както е в момента-започват да полудяват.“- обясни Пламен Атанасов от Сдружение „Рето- Надежда“.

„Много лесно се започва употребата на наркотици. В седми клас вече употребявах някои неща, които по онова време бяха достъпни. Тогава нямаше още марихуана, нямаше хероин, нямаше амфетамини. Пиехме хапчета и т.н. Малко след това ми предложиха трева. Исках да пробвам да видя какво е, опитах, хареса ми. Малко след това един мой познат от София дойде и ми каза, че употребява хероин. Аз веднага поисках да опитам, за да видя какво е. Просто тогава живеехме в такова време. Това, което правя аз сега на мен нямаше кой да ми го направи, нямаше кой да ми каже какви са последствията от наркотиците, аз не можех да ги видя тогава, буквално нямаше зависими хора още. Мислехме, че свободата е това да може да правиш каквото и както си искаш и колкото си искаш, не трябва да се полагат никакви усилия животът да се изгражда и създава, просто човек трябва да живее, за да си гледа кефа“, разказа на седмокласниците Николай Ковашки от „Рето- Надежда“.

 
Дано неговата история помогне на младежите да осъзнаят колко е опасно вземането на наркотици „за забавление“ и как това променя завинаги живота на хората. Надявам се и родителите да чуят историята му, защото в забързаното ежедневие често не обръщат внимание на децата си, които са променили подозрително поведението си, често признак за зависимост от наркотици.