Раковски отдаде почит на загиналите през Първата световна война

Тържествено отдаване почит на жертвите от Първата световна война на връх Каймак-Чалан“  се проведе  в Раковски. 28 бойци са загиналите от общината по време на битките там.

Церемонията  започна   снощи  с поднасяне на венци и цветя от Община Раковски, Общинската структура на ГЕРБ  и от ОбС- гр.Раковски  пред паметника на загиналите на пл. „България“ в града.  След това  Отец  Димитър отслужи  литургия в памет на героите в храма „Сърце Исусово“. Особено емоционално бе изпълнението на „Българийо за тебе умряха“  на новия тръбен орган .Гостите посетиха  и  музея на църквата и нейния парк.

По-късно  в градското читалище бе представена книгата „Каймакъ-Чаланъ.  Публиката се докосна до художествено-документалните пластове в книгата на Красимир Узунов „Каймакъ-Чаланъ” ,  разкриващ сюблимни мигове от боевете при върха по време на Първата световна война. Изданието е разказ за героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан.

На творческото събитие  присъстватваха  генерал-лейтенант Константин Попов, бивш заместник-началник на отбраната на Република България, настоящ депутат и председател на Комисията по отбрана в 44 НС, контраадмирал Пламен Манушев, бивш главнокомандващ Военноморските сили, народни представители от 44-то Народно събрание от Пловдив и областта, Павел Гуджеров – кмет на Община Раковски, Георги Лесов -председател на ОбС -гр.Раковски , общински съветници, както и представители на местната власт и граждани.

Присъстващите сведоха глава при тържествения ритуал по посрещане и изпращане бойното знаме на Полка, както и при военните ритуали в залата по време на творческата среща под командването на адм. Пламен Манушев.

Председателят на ОбС- Раковски Георги Лесов се обърна към гостите със задоволството, че представянето на книгата за битката при “ Каймак -Чалан“ най-после се случва и в Раковски.  „Всички  имаме памет. Родова памет. И преди да знаем накъде вървим, трябва да знаем кои сме.  И всички  ние имаме дълг към загиналите.“- заяви Лесов. Той  с нескрита гордост сподели на присъстващите , че прадядото на общинския градоначалник Павел Гуджеров, чийто три имена носи и той е  един от геройски загиналите български войни по време Първата Балканска война  край село Аламидере, 15 км югоизточно от  Смолян. Павли Андреев Гуджеров  от  21 Средногорски полк .С победата си в тази битка полкът  овладява горното поречие на  Арда и създава благоприятни предпоставки за пълното освобождаване на  Родопите от  османски владичество.

„Дълбок поклон пред паметта и святата история на България. История, която е обречена да се твори на върхове. България има бъдеще, защото има минало.“- каза за финал Лесов.

Ген.Попов припомни, че   над 1 милион мобилизирани българи от Раковски , Стряма, Калояново и от цяла България, знаейки ужаса на войната са тръгвали с радост, защото е трябвало да дадат своя дан за Родината, а не с въпроса какво България ще им даде. Воювали са като истински храбри мъже.

„Когато се качихме през септември на Каймак-Чалан, връх по-висок от врх.Ботев, стояхме не повече от час. Замръзнахме. Върхът е наситен с едно усещане за връзка с това , което можеш да видиш и това, което не можеш да видиш. Емоцията е страшна. А тези хора са стояли там 47 дни, при нечовешки студ от минус 30 градуса. За награда съм им давали топъл чай, но не всеки ден. 50 000 снаряда на ден. И измират като мухи. И не отстъпват.“- просълзи присъстващите ген. константин Попов.

„Каймакъ-Чаланъ” e издание в два тома, посветено на героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан. В него се разкриват драматични моменти от Каймакчаланската  епопея, която по мнение на историците е един от най-драматичните моменти в българската военна история.

Книгата е издадена по повод 100-годишнината от влизането на България в Първата световна война (1914-1918) и се посвещава на паметта на героите, „останали завинаги на прага на Отечеството…”. „Това е книга за душата на българина, преди 100 години”, твърди авторът Красимир Узунов. Авторът е подел инициативата, чрез медиите си да издири наследници на загиналите в тази славна епопея.  До този момент с него са се свързали представители на около 400 фамилии, които са обвързани с боевете на Каймак-Чалан по един или друг начин.

Досега книгата „Каймакъ-Чаланъ“ е представена в над 20 общини  на страната . Заедно с автора на всички представяния неотлъчно присъства и адмирал Пламен Манушев.

Чрез книгата авторът Красимир  Узунов изявява интереса и знанията си в сферата на историята на Балканите, подкрепени и от изследователския подход към процесите, позволяващ да бъде поднесено на читателя автентично и художествено въздействащо изображение на битките от началото на войната – с акцент върху храбростта и трагизма на българския войник при боевете през августовските и септември дни на 1916 г. По твърдения на създателя, изборът на тематиката се основава и върху отсъствието, дори във военните среди, на последователни сведения за развоя на знаменателните боеве. Той осмисля значението на информираността за тях като обединителен стимул в осъзнаване ролята на българската история и познаването на миналото за днешните родолюбиви и съзидателни пориви на съвременниците ни, пишейки в анотацията: „Книгата „Каймакь-Чалань” е предизвикателство към националната ни памет и поклон пред българската душа. От нас зависи да съществуваме не само на територията на картата, а да се обединим като народ – така, както предците ни са го направили преди сто години”.

Присъстващите отнесоха в сърцата си спомена за развълнуваното слово на автора Красимир Узунов и екземпляри от първата част на двутомника.