СВЕТОВЕН ДЕН НА МЛАДЕЖТА В КРАКОВ

Българска група, сред която мнозинство младежи от град Раковски ще участва в Световната християнска младежка среща в Краков /Полша/, която ще се проведе от 25-ти до 31 юли. Първите участници вече заминаха седмица преди началото на събитието, а останалите ще се присъединят към тях като отпътуват на 23-ти юли вечерта към посочената дестинация. Младите Християни вече качват вълнуващи снимки в социалната мрежа от пребиваването си там, и с нетърпение очакват началото на официалната програмата, в която освен много духовни преживявания, ги очаква среща със Светия Отец Папата. Такива срещи се правят веднъж на 4-ри години, а тази година  за първи път внушителна група от Раковски ще има възможност да бъде част от това световно събитие. Ето какво каза Папа Франциск няколко дни преди началото в своето обръщение към всички младежи:

ДУМИ ОТ ОБРЪЩЕНИЕТО НА ПАПА ФРАНЦИСК ЗА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МЛАДЕЖИТЕ В КРАКОВ: „БЛАЖЕНИ МИЛОСЪРДНИТЕ, ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ БЪДАТ ПОМИЛВАНИ“ Темата за Световния ден на младежта в Краков през 2016 г. е част от Светата година на милосърдието, което превръща този ден в младежки юбилей по целия свят. По-конкретно, тази Света година на милосърдието е „време за Църквата да преоткрие мисията, която й е била поверена от Господ Исус  на Великден: да бъде знак и инструмент на Божията милост“. Краков ни очаква! Само няколко дни остават преди да се срещнем в Полша. Краков, градът на св. Йоан Павел II и св. Фаустина Ковалска ни очаква с отворени обятия и сърца. Вярвам, че Божието провидение ни поведе към решението да честваме юбилейната година в този град, дом на тези двама велики апостоли на милостта на нашата епоха.  Скъпи младежи, в светилището в Краков, посветено на милосърдния Исус, където е изрисуван Неговия образ, почитан от Божия народ, ви очаква Исус. Той има доверие във вас и разчита на вас! Има толкова много неща да каже на всеки един от вас. Не се страхувайте да се вгледате в очите му, изпълнени с безгранична любов към вас. Открийте себе си за Неговия милостив взор, готов да опрости всички грехове. Един Негов поглед може да промени живота и да излекува раните на душите. Очите му могат да утолят жаждата, която се таи дълбоко във вашите млади сърца, жаждата за любов, мир, радост и за истинско щастие. Вървете към Него и не се плашете! Идете при Него и Му кажете от дълбините на своето сърце: „Исусе, вярвам в Теб“. Оставете са да бъдете докоснати от Неговата безгранична милост, за да можете на свой ред да станете апостоли на милостта чрез вашите действия, слова и молитви в нашия свят, наранен от егоизъм, омраза и толкова много отчаяние.  Носете със себе си пламъка на милостивата Христова любов – както казва св. Йоан-Павел II – във всяка дейност от вашето всекидневие и до всички краища на земята. В тази мисия аз ще бъдат близо до вас с моята подкрепа и молитва. Поверявам всички вас на Мария, Майката на милосърдието, по време на този последен етап от духовната подготовка за Световния ден на младежта в Краков. Благославям всички ви от все сърце“.

Във връзка със сигурността организаторите излязоха със изявление в което се казва цитираме:

  1. Краков се подготвя вече повече от две години, за да бъде домакин на СМС и да осигури нужната сигурност. СМС провежда безопасни събития вече 30 години, дори някои от тях да са се случвали в бурни моменти.  2. Нивото на сигурност е на много високо правителствено ниво. Ще присъстват власти и държавни глави.  3. 20 000 полицаи, повече от 2400 пожарникари, 800 агенти на Бюрото за защита (полски служби за сигурност) и 1500 офицери на граничния контрол са ангажирани за събитието.  4. Повече от 5000 доброволци пожарна команда ще се присъединят към силите за сигурност в Полша. 5. Контролът на Европейската граница с Полша е възстановен от 4 юли и ще продължи до 2 август. Контроло-пропусквателни пунктове за автобусите от Шенген ще помагат на поклонниците да достигнат и преминат границата. Допълнителни пътни платна ще бъдат отворени, особено на Полско-украинската граница.  6. Не са докладвани проблеми за мястото на СМС в Brzegi, Краков.” , съобщи вътрешният министър, Мариус Блазчак в пресконференция на 15 юли. Кампус Misericordae е разположен в област Brzegi, мястото на Финалната литургия с папата.  7. За медицинската сигурност ще отговаря действащата полска система за бърза помощ и медицинска грижа. 14 болнични крила за бърза помощ, 10 секции за прием, 32 допълнителни Спасителни екипа, 40 легла за първа медицинска и до лекарска помощ,както и още болници, които ще бъдат на разположение.  8. Работи се по допълнителна инфраструктура за телекомуникации и независима линия за доброволци и персонал.  9. СМС 2016 не е случайна среща на хиляди хора по улиците на Краков – подготвяме се за това събитие повече от две години и сме благодарни на цялата правителствена система за сигурност, които работят неуморно, за да направят това събитие сигурно.

untitled5 untitled4 untitled2