БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ФЕСТИВАЛ

На 9.10.в гр.Раковски се проведе 4-ти танцов национален фестивал „Слав Бойкин“с благотворителна цел под надслов“Вярваме в доброто“в подкрепа на Методи Минчев от гр.Белене. Организатори на фестивала са община Раковски и Н.Ч.“Св.Св.“Кирил и Методий“.

Целта на фестивала е да съхрани и популяризира културното наследство на България,както и  да се откриват и покрепят млади таланти и танцови състави от цялата страна, като им се даде възможност за изява на творческите заложби чрез музиката и танца. По този начин се осмисля свободното време на деца и младежи, като се приобщават към тенденциите на българската култура.

Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Раковски г-н Павел Гуджеров в чест на първия хореограф -Слав Бойкин. Тази година се навършват 68 години от създаването на ансамбъла  към читалището и 82 години от рождението на Слав Бойкин.

В началото, по време на откриването сестрата на методи Минчев-Мая Павлова излезе на сцената и разказа за него пред всички гости и дарители-какъв човек е той.

“ Методи Минчев е родом  от гр. Белене. Израства в католическо семейство и от малък е слуговач в Църквата. Деен в живота на Енорията. Свири и пее в младежкия хор. Един от главните организатори при християнските младежки срещи в България. Той е  и самодеец при местното читалище в родния си град. Музикант в местното поделение. Завършва икономическия университет в гр. Свищов. Работи като военен, в свободното си време се занимава и с дърворезба.

Всички познават Методи като даровит и харизматичен младеж. Отзивчив и жизнерадостен.  Почти няма беленчанин, който да не го  познава.“

Тя благодари на всички за участието и подкрепата в това събитие. За набирането на средствата бе организиран благотворителен базар подготвен от скаути и младежи при енория“Пресвето Сърце Исусово“, също така бе поставена и кутия за дарения до сцената.

След това Отец Димитър даде благослов на начинанието и поздрави всички участници.

Фестивала продължи повече от пет часа на центъра в кв.Секирово-пл.Европа, като в него участие взеха 18 танцови състава от страната, включително и Белинчани.

Всички хореографи накрая получиха плакет с грамота за участие като тук е мястото да припомним,че събитието няма конкурсен характер.

В края стана ясно,че събраните средства са на стойност  2,803лв., които скоро ще бъдат преведени по сметката за лечение на Методи, които преди  няколко месеца бе повален от тумор в главата, с който се бори и до днес. Методи в  момента се намира в Турска клиника.

Благотворителната кампания продължава като желаещите могат да помогнат по банков път на следната сметка:

IBAN BG89FINV915010BGN0HDLY
BIC/SWIFT код: FINVBGSF
Банка: FIRST INVESTMENT BANK, Bulgaria, Sofia
Цветана Врайкова
За повече информация: телефон 0879 40 40 49