Активисти на БСП Белозем похвалиха работата на кмета Павел Гуджеров

При засилен обществен интерес се проведе първата в историята на Общинския съвет -Раковски изнесена сесия. Залата на читалището в Белозем се оказа тясна за всички дошли да проследят работата на общинските съветници и да зададат своите въпроси на общинското ръководство.

По инициатива на председателя на ОбС Георги Лесов редовните заседания на местния парламент ще се провеждат в населените места от общината, за да могат повече жители да имат възможността да се запознаят с работата на общинските съветници и да присъстват на обсъжданията в зала.

На заседанието присъстваха кметовете на населените места в община Раковски, както и заместниците на общинския кмет Павел Гуджеров , Татяна Бакова и Йовко Романов.

Първа точка от дневния ред бе полагането на клетва на двамата нови съветници Иван Ненов и Петко Колев. И двамата са от Белозем и ще заемат местата на напусналите Татяна Изевкова и Мария Джатова.

Актавистът на БСП- Белозем и бивш общински съветник Янко Ангелов взе пръв думата по последната точка от дневния ред „Питания“. Той изказа благодарност към кмета Гуджеров и похвали както неговата работа , така и работата и свършеното от ОП“Благоустрояване и превенция“ относно ремонта и благоустрояването на уличната мрежа в селото. „Пожелавам на г-н Гуджеров да бъде все така на горещите точки в общината, така както беше на място при ремонта на нашата улица“- откровен бе Ангелов. Бай Янко, както всички го наричат, не спести хвалбите си и по адрес на общинският съветник от Белозем Иван Рангелов, който със своята настойчивост и амбициозност е помогнал за проектирането и изграждането на ул.“Георги Атанасов“ в селото.

„Настояваме Иван Рангелов да бъде отново в листата на общинските съветници от ГЕРБ“- апелира активистът на БСП Янко Ангелов.

Кметът Павел Гуджеров благодари на белоземци за оценката за неговата и на екипа му работа и заяви, че Белозем заслужава много повече. Градоначалникът информира присъстващите за наличния общински бюджет в размер на около 5 млн. лева, като 2.5 млн. лева са отпуснатите от Министерски съвет в края на миналата година. Близо 1 млн. лева от тези средства ще отидат за ремонт на улици в Белозем.

Павел Гуджеров изпревари въпросите относно канализацията, като уточни , че проектите за Стряма и Белозем се подготвят в момента, като евентуално лятото ще могат да стартират. Затруднение има и при избора на място за площадка за изграждането на модулното пречиствателно съоръжение.

„Не искам да заблуждавам белоземци. Нека да е ясно , че не става дума за цялостна канализация на селото , а за поетапно включване на няколко улици. Тоест правим няколко улици , после подаваме пак проект за още няколко и т.н. Това се налага тъй като ПУДООС не е с такъв голям капацитет като Оперативните програми и отпуска по-малки траншове.“- уточни Гуджеров.

Добра новина и за Чалъкови съобщи общинския кмет. 1млн. и 200 000 хил. лева е одобреният проект за изграждане на водопроводна мрежа , която на този етап ще поеме половината село.

Друг жител на Белозем и участник в конкурса за проект на площада в селото се поинтересува на какъв етап е той. Павел Гуджеров отговори , че проекта е бил подаден по Оперативна програма „Развитие на селските раони“ откъдето е било отказано финансиране, затова общинска администрация го е входирала в Местната инициативна група, където шансовете за успех са 99%.

„Не мога да поема твърд ангажимен дали ще стане тази година предвид тежката бюрократична процедура, но рано или късно Белозем ще има нов площад“- категоричен бе Гуджеров.

Поставен бе и въпросът за битоват престъпност в Белозем , в частност кражбите по домовете и на животни от страна на ромското население.

Общинският кмет отчете проблема като значим и заяви , че е запознал с това както местният полицейски началник, а така също е настоял за спешни мерки от страна на областното ръководство на МВР. Павел Гуджеров засегна и проблема с престъпленията на малолетни и непълнолетни, като изтъкна , че в Местната комисия за борба и противодействие на престъпления на малолетни и непълнолетни активно се работи и усилията на новия секретар на комисията Веселин Делипетров вече дават първите резултати. „Трима са засега настанените във възпитателни интернати именно за кражби , ако се наложи ще бъдат и повече.“- безапелационен бе Гуджеров.