Набират средства за довършването на военния мемориален комплекс в Раковски

На 21.06.2018г. тържествено бе открит военния паметник на загиналите във войните за национално обединение от гр.Раковски. Той   бе приет с голяма почит и преклонение пред подвига на загиналите герои от населението и гостите на града.

„Почти всеки от Раковски търси сред изписаните паметни плочи имената на свои прадеди. Интересът е огромен. Хората споделят с нас спомени за тези свои родственици, предоставят ни документи и често донасят пръст от местата където са погребани.“- споделя председателят на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/ о.з.подполковник Стефан Марушкин.

Той разказа, че е традиция да засаждат по едно дръвче с пръст от дворовете на наследниците на загиналите  на бележити места свързани с историята на България. От своя страна пък останалите членове на Съюза, даряват  на раковските запасни войни фиданки  съответстващи на броя на загиналите раковчани.

„Последно донесохме 12 борчета от връх „Средногорец“ до Смолян.Това породи необходимостта да се проектира и постави ниша, в която да се съхранява пръстта от боойните полета в близост до военния паметник. Набавихме артилерийски гилзи, в които да се съхрани пръстта  и те да бъдат поставени на рафтовете на нишата. Същевременно он Министерството на отбраната бе дарено 100 мм. противотанково оръдие за поставяне в близост до военния паметник.“- разясни Стефан Марушкин.

В тази връзка инициативният комитет започна усилена работа за изготвяне на проект на ниша, постамент за оръдието и подходящ плочник за подход към обектите, който да позволява на хора с увреждание и инвалидни колички да имат свободен достъп към мемориала. Предвижда се и система за напояване на парцела предвид необходимостта от залесяването  и озеленяването му.

„Относно визията на нишата потърсихме мнението на специалистите изградили и конструирали скулптурната композиция на военния паметник. Те ни препоръчаха нишата да е с формата на постамента на паметника с 3 рафта, на които ще се поставят гилзите с пръстта. Единият от тях ще е свързан с местата, където са загинали нашите съграждани в Първата Балканска и Междусъюзническата войни, на втория  и третия рафт ще са гилзите от Първата и Втора световни войни.“- уточни Марушкин.

За да бъде нишата продължение и допълнение на военнния паметник ще се облепи с черен полиран гранит, като в горната част ще има гравиран надпис:“Пръст от полетата на бойната слава“.

За определяне на точното място на обектите, формата на плочника и озеленяването от Съюза са потърсили съдействието на ландшафтен архитект. Предвижда се да се изкопае сонда и монтира помпа за поливане, както и система за капково напояване.

Съгласно закона за военните паметници проектът е представен и одобрен от общинската и областна  комисии „Военни паметници“ и от Министерството на отбраната, като е отпуснато финансиране в размер на 3 000 лв. Общата стойност на проекта е 20 000 лв.

Община Раковски на този етап финансира инициативата със сумата от 3 000 лв.

Сключен е договор със строителна фирма за изграждане на три етапа на обектите в зависимост от постъпилите средства. Първият етап включва изкопни работи, кофраж и отливане на бетон на нишата и постамента; вторият -закупуване на гранит и облепване на нишата, гравиране на надпис и изработка на метална врата от ковано желязо, а третият етап  е предвиден за закупуване и поставяне на плочки и бордюри и изграждане на напоителна система с подходящо озеленяване и пейки.

„При наличие на достатъчно средства ще поставим и парково осветление и допълнителни прожектори за осветяване на паметника. Така ще се изгради мемориален комплекс на загиналите във войните за национално обединение от гр.Раковски, който ще се превърне в място за отдаване на почит, честване на бележити дати от нашата история и място за отдих на гражданите и гостите на града.“- категоричен е Стефан Марушкин.

Инициативният комитет е създал необходимата организация за приемане наа дарения и дофинансиране на проекта чрез парични постъпления от общината, фирми и граждани, обществени, политически и религиозни организации.

Банковата сметка на община Раковски за дарения и безвъзмездно получени суми от страната е :

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД, офис Раковски

IBAN:BG21UNCR70008421759882  BIC: INCRBGSF

КОД ЗА ВИД ПЛАЩАНЕ: 445100

При желание за дарения в натура и плащане в брой търсете председателят на инициативния комитет Стефан Марушкин на тел.0884892333 или секретарят Любомир Стрехин на тел.0896765033.