Площад “Европа” отесня от дошлите да видят фестивала “Кукове”

Фестивалът “Кукове” за поредна година се радваше на голям интерес. „Кукове-Раковски” е третият по големина в страната след Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в гр.Перник и фестивала “Кукерландия” в Ямбол.

За радост на гражданите температурите бяха благоприятни и хиляди дойдоха на площад „Европа“ за да се докоснат до магията на тази прекрасна традиция. 

Стартът на двадесет и втория фестивал „Кукове“ бе даден вчера с участие на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ – град Пловдив, а когато падна мрак дошлите имаха възможност да видят уникалните изпълнения на нестинари. 

Заместник-кметът Венцислав Чавдаров и през двата дни зорко следеше за нормалното протичане на събитието. Видимо радостен от красотата на фестивала Чавдаров разказа, че той се заражда спонтанно от група младежи, които участват в танцовия състав при читалище „Св.Св.Кирил и Методий”-гр.Раковски. През 1995г. те организират кукерско шоу в центъра на града, предхождано от техните предци, които обикаляли по домовете. От 2000 година фестивалът финансово се поема от Общината като се организира първият регионален фестивал на маскарадните игри. От 2002 година след финансиран проект на НЧ”Св.св.Кирил и Методий” гр.Раковски от Министерство на културата, фестивалът в града прераства в национален, а от 2003 година той вече е със статут на Международен фестивал. Традиционно участниците достигат около 2000 човека от всички райони на България. На тазгодишния фестивал имаше и гости от Италия. 

В края на деня се заформи кръшно хора под звуците на оркестър „Калофер“. 

 

Използваните кадри в статията са дело на Младен Шишков, Георги Рабаджийски и Красимир Романски.