В Раковски бе открит паметник на загиналите във войните за България

С тържествен ритуал, в който участваха Представителният духов оркестър на ВВС и формiрование от 68 бригада Специални сили“, снощи бе открит паметник на загиналите във войните за национално обединение на България от гр. Раковски.  На него са изписани 230 имена на войници, подофицери и офицери, участвали в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Изграждането на мемориала бе в резултат на усилията на Инициативен комитет под ръководството на подполковник от запаса Стефан Марушкин – председател на Общинската организация на СОСЗР.  Двамата със секретаря на организацията сержант от запаса Любомир Стрехин, който е и председател на Общинската структура на Съюза на ветераните от войните,  имат най-голям принос за реализирането на мащабна дарителска кампaния, в резултат на която бяха събрани около 25 000 лв. Това е половината от стойността на паметника.

Лентата прерязаха кметът на Раковски Павел Гуджеров  и председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов. Двамата отбелязаха значимостта на това високо патриотично дело и поздравиха инициаторите за положените усилия през последните три години. Ген. Попов връчи на подполковник Марушкин плакет на Народното събрание . Паметникът бе осветен от свещеници от местните енории. Към героизма на българския войник пред 100 и повече години ни върна в словото си полковник от запаса доц. д-р Петър Ненков –  историк. Прочетени бяха поздравителни адрес от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началника на ВА „Георги С. Раковски“ генерал-майор Груди Ангелов, председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков и др.

Цялостният проект заедно с триизмерното му изображение и контрола на изграждането безвъзмездно извършиха строителните инженери Емил Марушкин и Петър Говедаров, електроинженерът Иван Гаджев и графичният дизайнер Георги Ружин. Скулптората композиция  е дело на Атанас Москов, строителната част на паметника е дело на бригадата на сержант от запаса Петър Доев, а каменарят Стоян Миндалов  е облицовал с гранит паметника. Реализирането на родолюбивата нициатива става благодарение на голямата подкрепа на кмета на община Раковски Павел Гуджеров и неговия заместнк Божидар Стрехин.

Директорът на дирекция „Социална политика“ в МО Иво Антонов прочете заповед на министъра на отбраната и връчи награди във връзка с изграждането на паметника. Със „Знак на МО“ бе удостоен кметът Павел Гуджеров. С грамоти бяха отличени  подполковник от запаса Стефан Марушкин и сержант от запаса Любомир Стрехин.

Със заповед на председателя на СОСЗР генерал от резерва Златан Стойков с грамоти са отличени Божидар Стрехин, сержант от запаса Любомир Стрехин, Емил Марушкин, Павел Говедаров, Иван Гаджев, Георги Ружин, Стоян Миндалов, Атанас Москов и сержант от запаса Петър Доев. В откриването се включиха със своите знамена представители на организациите на СОСЗР в Раковски, Карлово, Брезово и Пловдив.  Освен ген. Стойков з празника учстваха други лидери на съюза кат обригаден генерал от резерва Янко Янев, полковник от запаса Божидар Манев, полковник от запаса Антон Мерудийски и др. С цветя в ръце бе и заместник-председателят на Областната организация на Съюза на ветераните от войните в Пловдив Борис Гърнев.

Удостоверения за дарения и благодарствени грамоти бяха съобщени и връчени от подполковник от запаса Стефан Марушкин. Те бяха за министъра на отбраната Красимир Каракачанов за отпуснатите 12 000 лв., за председателя на ПГ на ГЕРБ, която е отпуснала 1000 лв., за председателя на Областната организация на СОСЗР в Пловдив бригаден генерал от резерва Янко Янев, на полковник от запаса Сотир Докторов и на граничаря Васил Георгиев.Награди на създателите на паметника връчи и кметът Павел Гуджеров.