Министър Нено Димов на крака при протестиращите: Заводът в Шишманци няма да бъде затворен, но ще се забрани директното депониране

Ще бъде променено комплексното разрешително, за да се забрани директното депониране на отпадъци, както е било до момента. Решението ни е да се промени комплексното разрешително и до 6 месеца това ще се случи. Разпоредил съм го още вчера”, каза министърът. “, допълни Димов.

Вече има издадено наказателно постановление към собствениците. Предстои да бъде наложена глоба. Предвидената санкция в закона е от 10 000 до 500 000 лева.

Над 200 души, събрали се тази сутрин пред входа на завода край Шишманци влязоха в предприятието заедно с министъра на околната среда и водите, за да се запознаят с производствения процес. Очакваше ги работеща инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит.

Млади момичета носеха плакати с надписи „Искам да порасна здрав“. Всички хора настояваха заводът за преработка на отпадъци да спре да функционира. Ако ли не поне да не се стига до поредни пожари и обгазявания.

Никой не иска да затваря завода в Шишманци, заяви кметът на Белозем Иван Тачев. Той обясни, че хората от околните села искали да се приложи само една много важна мярка: всеки боклук, който се депонира на сметището, веднага да бъде покриван с пръст. Така щяла да се намали опасността от запалване.

„Веднага мога да дам на завода 2000 кубика пръст, останала от прокарването на нов водопровод“, предложи кметът.

Всяка година депото пламва и ни трови. Респираторните заболявания скочиха. Искаме спокойно да можем да отглеждаме децата и внуците си”, заявиха недоволни жители на Белозем. Болшинството от хората са категорични, че предприятието трябва да спре да функционира. Според други може да продължи дейността си, но ако работи в съответствие с нормите. Затварянето му би довело до рязък скок на такса смет, тъй като боклукът ще се извозва до Цалапица и така преработката му ще се оскъпи.

Протестиращите се оплакаха от постоянната миризма в района и от честите запалвания, а от ръководството на предприятието увериха, че са предприели всички мерки срещу пожари. Има видеонаблюдение, четири коли, подсигурена е вода и достатъчно количество материал за запръстяване.

След като разгледа съоръженията и посети депото за отпадъци министър Димов подчерта, че се налага промяна на комплексното разрешително на завода. Преди това ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното, разпоредил е вече и проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражнявала контрол.

В момента комплексното разрешително разрешава три варианта – да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат – задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране. От гледна точка на противопожарната безопасност, това което е в нашите правомощия ние сме разпоредили вече да има много по-големи запаси от пръст и да има много по-сериозно запръстяване. Това е завод, който има определени функции, очевидно не на 100%, но има капацитета по това, което видях и след промяната на комплексното трябва да може да изпълнява всичките си задължения“, заяви Нено Димов.  

Срещата на министъра с протестиращите продължи в сградата на читалището в село Шишманци. На дискусията с министър Нено Димов протестиращите настояха проблемът да бъде решен час по-скоро, тъй като е застрашено здравето на хиляди хора

Министър Димов обеща и да се сформира кръгла маса за обсъждане на ситуацията, на която ще бъдат поканени по официален ред собствениците на завода, община Пловдив и представители на службата за противопожарна опасност. Кръглата маса ще се състои в Раковски през втората седмица на септември. Поканени са и всички граждани на община Раковски.

По-рано протестиращите споделиха какво очакват от срещата с министър Димов:

Очакваме обещанията, които ни бяха дадени преди две години, този път да се изпълнят. Не искаме да живеем по този начин и, не искаме пожарите да бъдат всекидневие, както е в момента. Не искаме нито ние, нито нашите деца да живеят в мръсотия и боклуци“. 

Очакваме наистина да вземат мерки този път. Искаме първо заводът да спре да функционира, за да може да започне подготовката за истинска работа, защото досега е било буквално сметище ние искаме вече да започнат машини да работят, да се разделя, да се рециклира, да има пожарни системи и всички необходими изисквания, за да функционира правилно един такъв завод“. 

Недоволството на хората от няколкото населени места в близост до завода за отпадъци ескалира след пламналия пожар на сметището в началото на миналата седмица и задимяване на района в продължение на няколко дни.

Миризмата ме притеснява. Всяка година се пали. Това не е завод за преработка на отпадъци, това е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по коректния начин“, коментираха хората от протеста. 

Междувременно в понеделник в общината беше внесена от гражданска група подписка и искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.

Отделно кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов писмо, придружено от протестна подписка, подкрепена от близо 2 хил. и 300 души. В него се призовава за спешни мерки от страна на институциите, за да няма повече подобни инциденти. 

Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще“, каза кметът Гуджеров. 

Жителите на четирите населени места искат гаранции от държавата за безопасна работа на депото. Те прекратиха протестите си за тази седмица, но изразиха готовност да преминат към гражданско неподчинение след нея. Хората очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.