Седмица на книгата и четящите хора в Раковски

Вместо само един ден посветен на книгата/23-ти април – денят, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право/ от община Раковски решиха да посветят цяла седмица на книгата. Целта е да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин.

За целта зам.кмета по образованието Татяна Бакова 11-те учебни заведения – детски градини и основни училища на територията на общината. Инициативата е с фокус ранното детско четене и основно е насочена към децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата.

В 6-те детски градини Бакова занесе книжки с любими приказки, подарък от общинската администрация за библиотечния кът в забавачките. Зам. кметицата прочете на децата приказката за „Неволята“, а малчуганите слушаха в захлас артистичния прочит. Татяна Бакова е педагог и добре познава работата с деца, а увлекателният й разказ за това как да пазим книжките прикова вниманието на палавниците. Доказано е, че децата, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика

На децата в петте основни училища в общината Татяна Бакова подари книги на българските автори Иван Вазов, Елин Пелин, Славейков и Емилиян Станев.Тя пожела на учениците да четат повече, тъй като това е изключително важно за изграждането им като успешни личности. „Книгите са нещо прекрасно. Те ще бъдат ваш верен приятел през целия ви живот, те изграждат вашето въображение и са страшно полезни в развитието ви като личности. Неслучайно е казано, че книгата е прозорец към света“, заяви пред децата Татяна Бакова.

През учебната година момичета Виктория Мандалова, Нели Марина, Мария Каменчева, Тея Петкова , Памела Сейрекова от ОУ“Хр.Смирненски“ са взели участие в конкурс за есе на тема „Как виждам себе си в света на науката и технологиите?“ С този конкурс „FRESH Girls“ се засягат научни тематики и нашите малки участници са представили своите писателски умения. Това събитие отбелязва европейската нощ на учените 2017 и се организира от списание БГ Наука.

В ОУ“Хр.Ботев“ зам. кмета Бакова лично поздрави възпитаничката на училището Михаела Ячева за успешното представяне на националния конкурс за млади философи“Малкият принц“. Йосиф Гаджев пък се класира на второ място в националния ученически конкурс за есе посветен на 155 години от рождението на Алеко Константинов.

„Всички заедно ежедневно да подкрепяме талантливите подрастващи писатели на Община Раковски.“- пожела Татяна Бакова.