Школа по мозайка в „Енория Пресвето Сърце Исусово“

Мозайката е едно древно изкуство, което дарява хората с пъстроцветна картина, изградена от малки парченца камък и керамика. Тя е един креативен и дълготраен процес.
На  младежите от енорията бе предоставена възможността да създадат едно мозаечно платно, изобразяващо светите братя Кирил и Методий, което в последствие бе дарено на читалището:

http://r-news.bg/novo-mozaechno-pano-grejna-na-vanshnata-stena-pri-n-ch-kiril-i-metodij-v-gr-rakovski/

Ръководител на църковната школа по мозайка бе енорийския свещеник  отец Димитър, който е набавил нужните материали и  подкрепял доброволците в работния  процес.

Учител и главен участник в изработването на мозайката е  Ирена Чанова,  изучавала стенопис и  напътствайки е   показвала красота на процеса.

Изабела Джундрина сподели своите впечатления от Църковната школа по мозайка така:
„Като един отбор от осем души, успяхме да се справим за малко повече от две седмици, но това изминало време в работа и креативност беше незаменимо. Рано сутрин, още сънени, първото нещо, което правехме е да проверим нашето произведение. Така откривахме дали има грешки и нужда от корекция. След това всички се насочвахме към дадените ни задачи – някои чупеха камъни и плочки, други лепяха и фугираха, трети почистваха и нареждаха. Работата не беше нито трудна, нито лесна, но всеки момент беше изпълнен със забавление, въодушевление и много смях.“-Тя каза още:
„Казано е, че когато Бог е дал от своя дъх, за да бъдем живи и чувстващи същества, Той е дал и от Своята божественост – това, което е талантът в нас. Всеки един от нас беше едно различно парченце, обвито от тази божественост и креативност, но когато парченцата се съединиха, образуваха една картина, пълна с цветове и живот.“
За младежите това е един проект, за  който са благодарни, в  предоставена им възможност  да  развивават това изкуство. Надяват се, че занапред ще бъдат все така единни в креативността си и ще имат възможност за още много подобни проекти в школата по мозайка.