Възстановка на тракийски ритуал в Брезово

На 25 юни се проведе за пети пореден път празника на слънцето в най-дългия ден от годината, oрганизиран от община Брезово, туристическo дружество „Средногорец“, тракийско общество „Трескейа“ с подкрепата на проф.Валерия Фол.

В местността „Градището“ между  Бабек и Свежен след 30 минутен поход по маркираната за целта еко пътека,всички присъстващи се събраха при тракийското  /люляково/ светилище до слънчевата стела. Там гостите можаха да видят възстановка на древен тракийски ритуал, по време на който се поднасят символично дарове към  боговете, под формата на сушени плодове, вино мляко и вода. Обреда се прави в знак на благодарност и с молба за здраве плодородие и щастие.

Слънчевата стела е скала с височина над 2 м.,и според професор Фол, притежава силна енергия за зареждане и възстановяване на хармонията.

След това последва кулинарна изложба озаглавена „Храната на траките“, която бе подготвена от ръководството, учителите и учениците при професионална гимназия „Златю Бояджиев“-гр.Брезово. След представянето, гостите можеха да опитат от всички ястия, които бяха приготвени по специални древни рецепти. Особен интерес сред присъстващите предизвика хляба с квас.

По-долу може да видите и кадри от събитието: