Димитър Бундалов от град Раковски е най-проспериращият пчелар в България

Димитър Будналов от град Раковски е  избран за най-проспериращ млад пчелар на България за 2023 година. Наградата му бе връчена в град Плевен по време на закриващата церемония на Международното изложение-договаряне „Пчеларство 2024“. Отличието се присъжда съвместно с фондация „Еврика“.

Димитър е на 30 години и в момента отглежда 200 пчелни семейства в два пчелина. Разказа, че с пчеларство започва да се занимава от любопитство покрай свои колеги, които имали кошери.

„Реших да започна с два кошера, колкото да има за какво да си говоря с колегите. После станаха десет, а сега са вече 200.

Тази пролет той планира да създаде още един пчелин. Произвежда основно четири вида пчелен мед и т.нар. крем мед, овкусен с различни сушени плодове и предпочитан от клиентите. Предлага също така пчелен прашец и производни продукти от прополис. „Стремя се да достигна до крайния потребител като предлагам разнообразие от пчелни продукти. Това за мен е изходът от създалата се ситуация с ниските изкупни цени на пчелния мед“, коментира Бундалов. Той произвежда и пчеларски инвентар както за себе си, така и за колеги пчелари. „Хората трябва да търсят истинския мед при производителя – при пчеларите. Това е истината и то, да търсят меда при доказан производител, а не просто някой, който е производител по документи, защото има и много такива“, казва той. Медът не само лекува, но и изцяло променя онези, които го правят, твърди Бундалов. Сега Димитър има 200 кошера. Напуснал е работа и е превърнал пчеларството от хоби в професия. Вече може да се препитава само с пчеларство. Но е трудно, защото пазарът е наводнен от евтин мед, произведен извън Европейския съюз.